top of page

Çocuklarda Müziğe İlk Adım: Vokal Eğitimi

Güncelleme tarihi: 13 Şub 2021

Sesimiz doğduğumuz andan beri en önemli iletişim aracımız ve ilk enstrümanımız. Müzikle bağlantımızı önce sesimiz üzerinden kurarız. Özellikle Kodaly ve Orff gibi dünyanın en önemli müzik eğitimi yaklaşımlarında şarkı söylemek eğitimin en önemli parçalarından biri olarak kabul ediliyor. Şarkı öğrenme ve söyleme çocuğun hem müzikal, hem de psikolojik gelişimi için sonsuz bir fayda sağlamakta. Şarkı söyleme becerisi çocukları enstrüman eğitimlerinde basamakları daha hızlı çıkmaları konusunda desteklediği gibi çocukların iyi müziği seçebilen bireyler olmalarını da sağlıyor.


Şarkı Söylemenin Özgüven Kazanımına Etkisi ve Şarkı Söyleme Kaygısı


Çocuğun rahat ve mutlu bir şekilde şarkı söyleyebilmesinin bize özgüven gelişimi ve güven duygusu hakkında önemli ipuçları verdiğini biliyoruz. Sağlıklı özgüven gelişimi sürecinde olan mutlu çocuklar şarkı söylemeyi seviyorlar. Ailesiyle, çevresiyle söylediği şarkıları paylaşmakta sıkıntı çekmiyorlar. Bazı çocuklarda bu gelişimi yakalamak zaman alabiliyor. Özellikle de şarkı söylemeye çekinen çocuklar konusunda da öğretmene önemli bir görev düşüyor. Çocuğa kendini güvenli hissedebileceği ortamı sunmak, sınıfta, koroda ve elbette bireysel derste eşitlik ortamı sağlamak, aile ve pedagog ile iletişim halinde olmak bu noktada çok önemli. Çocuğu strese sokacak her türlü etkeni farketmemiz ve gerekli önlemleri almamız gerekiyor.



Derste Şarkı Söyleme Kaygımız Varsa


Şarkı söyleme kaygısını önlemek için vokal dersini çocuğun seviyesine inerek ve hayattaki sevdiği diğer alanlarla özdeşleştirerek sunmak mutlaka faydalı olacaktır. Doğaçlama, dinleme egzersizleri, nefes çalışmaları ve beden ritmini güçlendirecek pek çok egzersiz de çocuğun ders programına eklenebilir. Dersin akışında çeşitlilik sağlamak çocukların kısa olan odaklanma sürelerini aktif tutmaya yarayacağı gibi ders kazanımlarını da arttıracaktır.

Diğer önemli detaylardan biri de çocuğa akış sırasında seçme şansı vermek. Çocuklar yetişkin bireyler gibi korunaklı değiller. Anlamlandırıp kelimelere dökemeseler de baskı ve stres altında bırakılmak gibi her çeşit şiddet öğesini hızlıca hissedip etkilenmeleri ne yazık ki olası. Bu noktada eğitmen olarak çocuğa, dersin çerçevesi içinde ders akışını yönlendirme şansı tanımak, onu hem özgür hem de güvende hissettiriyor. Üstelik dersi yönlendirebilme ve derste yaratıcılığını kullanabilme hissi, çocuğun dersi sahiplenmesini de sağlıyor. Derse kendinden bir parça koyabilmek, dersin liderlerinden biri olmak, duygularını ifade edebilen üretken, yetişkin bir birey olması için öğrencilerimizin elinden tutuyor.



Müzikal Yeteneğin En Önemli Ölçütü Şarkı Söylemek


“Bir çocuğun müzikal yeteneğini keşfetmenin en iyi yolu, çocuğa şarkı söyletmektir”

İsmail BİLEN


Nice değerli müzisyenler, eğitimciler, müzik dinleyicileri yetiştirmiş İzmir Devlet Operası ve Balesi Çocuk Korosu’nun Şefi, çok değerli eğitimci İsmail Bilen’in yaptığı bu önemli tespiti müzisyenlik ve öğretmenlik yıllarım süresince daha iyi anlama imkanı bulduğumu belirtmek isterim. Çok sevgili öğretmenimi anarken son sözü, ölümsüz varlığıyla bugünün müzisyenleri, eğitimcileri olan bizlere ışık tutmuş bir başka değerli eğitimci, etnomüzikolog, dilbilimci, filozof olan Macar besteci Kodaly’ye bırakmak istiyorum:


"Her kim ki vokal müziğini önce ve enstrüman çalmayı sonra öğrenmişse, müziğin her çeşidinin ezgisini yakalamaya daha hazır olacaktır. Şarkı söyleme yoluyla öğrenci, büyük ustaların çalışmalarına daha yakın olmalarını sağlayacak okuma yeteneğine sahip olur. Ayrıca, eğer okumada güçlük çekiyorsa, daha fazla parçayı daha kısa zamanda öğrenme yeteneğini kazanır."

(Onbeş iki sesli okuma alıştırması, 1941)


Sevgilerimle,



Kaynakça

Buğra Gültek’in Çevirisi ile

Zoltan Kodaly ve Kodaly Yöntemi

Zoltan Kodaly Pedogogical Institute


Comentários


hande_cetik_black_ORTALI.png
bottom of page